Šváb

Švábi a rusi provází život člověka již po staletí. Jsou to typičtí noční tvorové, kteří se živí víceméně vším poživatelným, třeba i papírem.

Švábi jsou početnou skupinou hmyzu vyskytující se po celém světě, často i v lidských obydlích. Jsou velmi nenároční a přizpůsobiví ve svém přirozeném prostředí i v chovu.

Nejčastěji chované druhy jsou šváb obrovský a šváb šedý lišící se v dospělosti zejména velikostí těla a křídel. Šváb obrovský je v dospělosti velký cca 6,5 cm a křídla kryjí za hlavovou částí celé tělo. Naproti tomu šváb šedý je velký jen asi 3 cm a jeho křídla jsou značně menší.

Můžeme je chovat v nádobách z různého materiálu s důrazem na snadnou údržbu a čištění. Není proto vhodné dřevo či velké a těžké nádoby. Můžeme použít například plastové přepravky nebo akvária. Nádoba by též měla být dobře uzavíratelná, protože například některé druhy dokáží lézt po skle i plastu.

Švábi jsou převážně noční živočichové a mnohem snadněji se s nimi proto manipuluje přes den, kdy jsou v úkrytech. Proto je lepší krmení a úklid nechávat vždy na denní hodiny.

Ke krmení můžeme využívat ovoce - jablka, broskve, hroznové víno, švestky,... tak i třeba suché pečivo nebo zeleninu. Staré krmení je potřeba jednou za čas odstranit kvůli tvorbě plísní.